Februari
Nyhetsbrev från En ifrågasatt demokrati (if-dem)
Syftet med Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati (if-dem) är att möta den fria världens största samhällsutmaning sedan 1990: ifrågasättandet av den liberala demokratin. If-dem har kopplingar till olika samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen på Linnéuniversitetet (https://lnu.se/) Kontakta gärna if-dem: ifdem(a)lnu.se<mailto:ifdem@lnu.se>
Lunchseminarium: Survey 2022
If-dems lunchseminarium, tisdag 21 februari kl 12.15-13.00.
Magnus Hagevi, ledare för Surveyinstitutet, presenterar den nya frågeundersökningen Survey 2022 från Surveyinstitutet Zoom: https://lnu-se.zoom.us/j/65990372294
Kommer snart: Utlysning av medel för initiering av forskningsansökningar
I mars kommer if-dem att utlysa medel för initiering av tvärvetenskapliga forskningsansökningar som rör en ifrågasatt demokrati. Mer information kommer inom kort på if-dems webbsida: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/kunskapsmiljoer/en-ifragasatt-demokra…
Kommer snart: Utlysning av medel för kursutveckling
I mars kommer if-dem att utlysa medel att utveckla tvärvetenskapliga kurser om en ifrågasatt demokrati. Mer information kommer inom kort på if-dems webbsida: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/kunskapsmiljoer/en-ifragasatt-demokra…
Boka in: Förtroendevalda som brottsoffer
If-dems lunchseminarium, tisdag 14 mars kl 12.15-13.00.
Jessika Wide och Fanny Holm, Umeå universitet, presenterar sitt nya forskningsprojekt Förtroendevalda som brottsoffer: rättsliga och institutionella vägar till upprättelse och skydd på Zoom: https://lnu-se.zoom.us/j/65990372294
Survey 2022: If-dem har data om folkets uppfattning om samhällsaktörers agerande under pandemin
If-dem har nu tillgång till data om svenska folkets uppfattning om olika samhällsaktörers agerande under coronapandemin. Det är frågor som Surveyinstitutet ställt till ett representativt urval av den vuxna svenska befolkningen i Survey 2022. Dessa frågor kommer if-dems forskare att jämföra med samma frågor som Surveyinstitutet ställde 2020 mitt under brinnande pandemi. På så sätt kommer if-dem kunna analysera svenska folkets uppfattningar om viktiga samhällsaktörer under kris.
Boken "En ifrågasatt demokrati: forskare och praktiker i dialog"
Arbetet med If-dems innovativa bok där forskare och praktiker skriver tillsammans i dialog går vidare. I stället för kapitel innehåller boken flera interaktioner där omkring 20 forskare och praktiker för en skriven dialog och även skriver tillsammans. I februari har forskarna presenterat sina texter i en Workshop i Kalmar. Nu har stafettpinnen gått vidare till praktikerna. Boken planeras att publiceras december 2023.
If-dems ledningsgrupp
If-dems ledningsgrupp består av Magnus Hagevi (magnus.hagevi(a)lnu.se<mailto:magnus.hagevi@lnu.se>), Kersti Forsberg (kersti.forsberg(a)lnu.se<mailto:kersti.forsberg@lnu.se>), Robert Andersson (robert.l.andersson(a)lnu.se<mailto:robert.l.andersson@lnu.se>), Staffan Andersson (staffan.andersson(a)lnu.se<mailto:staffan.andersson@lnu.se>), Kristoffer Holt (kristoffer.holt(a)lnu.se<mailto:kristoffer.holt@lnu.se>), Jesper Johansson (jesper.johansson(a)lnu.se<mailto:jesper.johansson@lnu.se>) och Sofie Tornhill (sofie.tornhill(a)lnu.se<mailto:sofie.tornhill@lnu.se>).
Magnus Hagevi
Ledare för if-dem
0470-708022