Hej Hogskolepedagogik-listan!
På gång i oktober
11 okt Mäta breddad rekrytering - Stödmaterial
21 okt PU360 Rollen som pedagogisk utvecklare
23 okt MaU Seminarium om generativ AI
29 okt Seriestart Temacafé lärande för hållbar utveckling del 1 av 4
Högskolepedagogik.se - Aktiviteter för utveckling av svensk högre utbildning (xn--hgskolepedagogik-mwb.se)<https://xn--hgskolepedagogik-mwb.se/>
Inspelning augusti Temacafé om det pedagogiska värdet av att göra podd - Högskolepedagogik.se (xn--hgskolepedagogik-mwb.se)<https://xn--hgskolepedagogik-mwb.se/event/temacafe-om-det-pedagogiska-varde…>
Inspelning september Temacafé: Digitala kunskapsmärken, mikromeriter och digitala plånböcker - Högskolepedagogik.se (xn--hgskolepedagogik-mwb.se)<https://xn--hgskolepedagogik-mwb.se/event/temacafe-digitala-kunskapsmarken-…>
Med vänlig hälsning
/Redaktionsrådet för Högskolepedagogik.se
/gm Johani
Hej Högskolepedagogik.se-listans medlemmar!
Välkomna på temacafé om det pedagogiska värdet av att göra podd,
tisdag 27 augusti 2024 kl 0900-1000
Medverkande
Emelie Wester, värd för Akademuspodden, Studiestöd, Bibliotek och Pedagogisk utveckling (SBIP) Högskolan Väst
Maria Nilsson, IKT-pedagog, Studiestöd, Bibliotek och Pedagogisk utveckling (SBIP) Högskolan Väst
Teresa Sörö, Områdeschef, Kontinuerligt lärande och professionell utveckling, Karolinska Institutet
Petronella Ekström, pedagogisk utvecklare, Örebro Universitet (moderator)
Mer info och anmälan
Temacafé om det pedagogiska värdet av att göra podd - Högskolepedagogik.se (xn--hgskolepedagogik-mwb.se)<https://xn--hgskolepedagogik-mwb.se/event/temacafe-om-det-pedagogiska-varde…>
/Högskolepedagogik.se
/Redaktionsrådet
/gm Johani Karonen
Hej!
Detta är en försiktig påminnelse om en mycket spännande diskussion som SFS arrangerar som kommer att livesändas tisdag kl 9-10.
Temacafé: Synen på kvalitet i utbildning ur ett studentperspektiv - Högskolepedagogik.se (xn--hgskolepedagogik-mwb.se)<https://xn--hgskolepedagogik-mwb.se/event/synen-pa-kvalitet-i-utbildning-ur…>
Direktlänk:
(2) Studenterna förklarar: Vad utmärker en bra utbildning? | Facebook<https://www.facebook.com/events/1490689244858524/>
Med vänlig hälsning
/Redaktionen för Högskolepedagogik.se
/gm Johani
Temacafé i morgon onsdag 29/5 kl 9-10
Välkomna!
Detta Temacafé syftar till att du som högskolepedagogisk utvecklare och lärare ska få inblick kring handledning av studenter i effektiva och kreativa grupparbeten. Många studenter får under sin utbildning vara med om grupparbeten utan styrning eller stöd och för det mesta förväntar sig läraren att grupperna trots detta fungerar bra. Geir Gunnlaugsson blir först intervjuad av Mats Brenner och sedan blir det gruppdiskussioner i break-out rooms i Zoom.
Att effektivisera grupparbete i en högskolepedagogisk miljö
I dagens utbildningslandskap står lärare inför utmaningen att stödja och främja studenternas lärande genom grupparbete. Detta kräver medvetna val i utformningen av arbetsuppgifter, kommunikation och handledning. För att underlätta detta erbjuder vi ett online-seminarium med gruppdiskussioner som täcker följande områden:
* Grupparbetets struktur: Vi utforskar olika former av grupparbeten, inklusive gruppstorlekar och sammansättningar, samt hur dessa kan anpassas för att matcha olika typer av uppgifter.
* Gruppdynamik: Seminariet ger insikter i faktorer som påverkar gruppers dynamik, kommunikation, kreativitet och effektivitet.
* Handledningstekniker: Vi delar strategier för hur lärare kan vägleda grupper till effektivt arbete, både i traditionella campuskurser och i nätbaserade format som distanskurser.
* Utvecklingsverktyg för grupper: Deltagarna får lära sig om självvärdering, återkoppling, team-skapande övningar och diskussioner som främjar en positiv gruppdynamik.
* Bedömning av grupparbete: Vi diskuterar olika metoder för att utvärdera och bedöma grupparbeten, både processen och slutprodukten.
Under seminariet kommer deltagarna att få möjlighet att genomföra ett grupparbete via break-out-rooms i Zoom, där de fördjupar sig i ett valfritt tema relaterat till gruppdynamik och grupparbeten. Detta praktiska tillvägagångssätt ger deltagarna möjligheter att reflektera kring tillämpa teorin i verkliga scenarier och därmed förbättra sin förmåga att stödja studenters lärande genom grupparbete.
Anmäl dig till vårt online-seminarium/temacafé och ta del av expertkunskaper som kommer att berika ditt pedagogiska arbete och bidra till dina studenters framgång.
Registrera dig för att få Zoomlänk<https://his-se.zoom.us/meeting/register/u5Evc-2qqjssHt3ZwsWXB9F_54yyNknTwdnQ>
/Högskolepedagogik.se
/gm Johani
Hej Högskolepedagogik.se-listan!
I maj händer det en hel del som går att delta i online. Bland annat:
Framtidens examinationer 7 maj kl 15
Temacafé om myter om hjärnan 21 maj kl 9
Temacafé om grupparbete och gruppdynamik 29 maj kl 9
Se hela kalendern på
https://xn--hgskolepedagogik-mwb.se/
Allt gott!
/Redaktionsrådet
/gm Johani
Hej Högskolepedagogik.se-listan!
Fyra högskolor har bidragit med frågeställningar som panelen kommer att ge råd till och reflektera över. SHH, UU, JU och ORU.
Anmälan kan fortfarande göras för att få länken till detta evenemang. Välkomna!
/Redaktionsrådet för Högskolepedagogik.se
/gm Johani
https://his-se.zoom.us/meeting/register/u5Eqf-Cvqz4qE9P0A8r19-Aw1KirEG0CNSsi
Hej Högskolepedagogik.se-listan!
Detta är en förfrågan om att bidra med en kort videofilm i ett temacafé 30 april kl 09-10 arrangerat av Högskolepedagogik.se.
Under temacafét kommer erfarna pedagogiska utvecklare att titta på några korta videoinspelningar som handlar om frågeställningar som pedagogiska utvecklare arbetar med. Panelen ska komma med råd och utvecklingsförslag och diskutera frågorna som pedagogisk utvecklare tar sig an i relation till SUHF:s mål och vision för pedagogisk utveckling.
Deadline för inskickade filmbidrag är 16 april, för att ge panelen ca två veckor för förberedelser. Gör filmen tillgänglig genom länk på en videosajt (t ex ert lärosätes Play-tjänst) alternativt genom filöverföring till undertecknad.
Vill du bidra, ge ett förhandsbesked till undertecknad så snart som möjligt gärna innan 16 mars. Filmen ska vara max två minuter lång och ta upp en aktuell situation, frågeställning eller problem som ert lärosäte jobbar med inom pedagogisk utveckling. Situationen bör innehålla en fråga som lärosätet brottas med och som panelen kan tänkas kunna besvara. Kvaliteten på filmen är inte så noga, och kan tas med mobiltelefon, men ljudet måste vara tillräckligt bra för att gå fram.
Om det blir många inlämnade bidrag kan redaktionsrådet behöva sortera bland frågorna.
Med vänliga hälsningar
Stort tack på förhand
Johani Karonen, Högskolan i Skövde
Samordnare redaktionsrådet för Högskolepedagogik.se
Kommande evenemang
MAR
1
09:00 – 10:00
Rapportsläpp: Högskolepedagogik – Vad tycker studentkårerna?
MAR
12
mars 12 – mars 13
Högskolepedagogisk konferens: Digifest 2024
MAR
15
13:00 – 16:00
SVERD Online Vårkonferens 15 mars 2024
MAR
20
15:00 – 16:00
Temacafé: Hybridkurs 2.0 – flexibla utbildningar anpassade för vuxna
MAR
27
15:15 – 16:45
MaU Webinar: Practical implementation of educational career ladders
Högskolepedagogik.se - kalender för öppna aktiviteter inom högskolepedagogik
Välkomna!
/Redaktionsrådet
gm /Petronella Ekström, Örebro Universitet
gm /Johani Karonen, Högskolan i Skövde
Hej listan!
Aktuellt på kalendern
Kommande evenemang
FEB 2
09:00 - 10:15
Föreläsning: Generativ AI för lärande i Högre Utbildning - Möjligheter och Utmaningar
FEB 7
15:15 - 16:45
Webinar: The Swedish Doctoral Examination Committee - Boundary-Work Under Pressure
FEB 8
09:00 - 10:00
Temacafé: Akademisk meritering
Gå till högskolepedagogik.se för att anmälan
Med vänlig hälsning
/Johani och Petronella
/Samordnare
PS. Spamfiltren verkar vara lite känsliga för länkar i mail, därav är detta utskick helt fritt från hyperlänkar.
Hej!
Påminnelse! Anmäl er till temacafé om konstnärlig meritering via högskolepedagogik.se
Hittills drygt tjugo anmälda.
Inbjudan Temacafé konstnärlig meritering
Vad är konstnärlig skicklighet, hur bör konstnärlig skicklighet bedömas och vad behöver en konstnärligt sakkunnig kunna? Vad skiljer konstnärlig meritering från vetenskaplig, pedagogisk och samverkansmeritering?
Inom konstnärliga ämnen befordras lärare vanligtvis på konstnärlig grund. Vid detta café samtalar Jan-Olof Gullö, Kungliga Musikhögskolan, med Per-Henrik Holgersson, Kungliga Musikhögskolan, Jan Hjalmarsson, Konstfack, och Ylva Hofvander Trulsson, Stockholms Konstnärliga Högskola, om vad konstnärlig skicklighet är, hur konstnärlig skicklighet kan bedömas och vad den som ska bedöma konstnärlig skicklighet behöver kunna.
Vid caféet ges också du som deltagare möjlighet att diskutera konstnärlig skicklighet och befordran på konstnärlig grund, samt hur modeller för konstnärlig, vetenskaplig, pedagogisk och samverkansmeritering kan korsbefrukta varandra. Diskussionerna genomförs delvis i breakout rooms.
Caféet är det sjätte i en serie av caféer på temat meritering inom högskolan.
Medverkande:
Per-Henrik Holgersson, verksam vid Kungliga Musikhögskolan och ledamot i SUHF:s expertgrupp för högskolepedagogiska frågor
Jan Hjalmarsson, ansvarig för Konstfacks arbetsgrupp för högskolepedagogiska frågor
Ylva Hofvander Trulsson, professor i estetiska ämnens didaktik och ansvarig för högskolepedagogisk utveckling på Stockholms Konstnärliga Högskola
Moderator: Jan-Olof Gullö, verksam vid Kungliga Musikhögskolan
/Arrangemang Högskolepedagogik.se - Henrik Brandén, Petronella Ekström, Johani Karonen