Call for Papers:
Unboxing Digital Methods, Practices and Public Engagement
6th Digital History in Sweden Conference, Linnéuniversitetet
Datum: 7-8 November 2024
CFP Deadline: 1 September 2024
Plats: Linnéuniversitetet (Växjö campus) med en begränsad kapacitet för onlinepresentationer.
Vi välkomnar förslag på papers, paneler, rundabordssamtal och posterpresentationer inom digital historia och särskilt bidrag relaterade till konferensens tema, Unboxing Digital Methods, Practices and Public Engagement. Papers om projektidéer eller pågående arbete är också välkomna.
För mer info: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2024/konferenser/un…
Kontakt: digitalhistory2024(a)lnu.se<mailto:digitalhistory2024@lnu.se>
Bästa hälsningar,
Sara Ellis-Nilsson och Eleonor Marcussen
-----------
Sara E. Ellis-Nilsson, Docent, Researcher
Bitr. & ställf. prefekt (Kulturvetenskaper) / Deputy Department Head (Cultural Sciences)
Vice prefekt med ansvar för utbildningsfrågor / Assistant Head responsible for educational issues
DigArv Project Leader: 'Mapping Lived Religion'
https://lnu.se/en/research/research-projects/mapping-lived-religion-medieva…
Twitter/X: @MappingSaints
Linnéuniversitetet
Institutionen för kulturvetenskaper (KV)
https://lnu.se/en/staff/sara.ellisnilsson/
Hej alla!
Ni som just examinerat duktiga masterstudenter eller vet andra mastrar med forskningsambitioner: berätta gärna för dem att vi har en forskarutbildningsplats med avslut licentiatexamen ute här i Karlstad. Platsannonsen finns på https://kau.varbi.com/what:job/jobID:737202/ och jag har också klippt in en del av texten nedan.
Önskar alla kollegor en glad sommar!
Hanna Enefalk
Licentiandprojektet kommer att knyta an till lärosätets satsning på undervisning och forskning kring beredskap och psykologiskt försvar och ska vara inriktat mot frågor som rör beredskap och totaltalförsvar i vid mening, under framförallt 1900-talets senare del i Sverige. Du ska formulera en forskningsplan som utgår från historiska perspektiv och metoder och behandla områden med koppling till beredskap och totalförsvar. Det kan handla om områden som rör:
* lokala, regionala och nationella aspekter av civilförsvar, psykologiskt försvar och ekonomiskt försvar
* sociala, kulturella eller ekonomiska perspektiv på totalförsvarets olika grenar
* frivilliga försvarsorganisationer
* skola och försvar.
https://www.kau.se/historia
Arbetsuppgifter
Som doktorand ägnar du dig främst åt egen forskarutbildning. Forskarutbildningen som består av 120 hp vid licentiatexamen är en möjlighet till studier med lön i kombination med arbete och chans till en början på en akademisk karriär. Som licentiand arbetar du självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnets och institutionens arbete och utveckling. Det kan efter överenskommelse bli aktuellt att delta i undervisning och administration, så kallad institutionstjänstgöring. Sådant arbete kan omfatta maximalt 20% av full arbetstid. Arbetet som licentiand ger dig stor frihet att planera och lägga upp din dag själv. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.
Behörighet
För att bli antagen till forskarutbildningen måste du uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (högskoleförordningen, kap. 7 § 35).
Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (högskoleförordningen, kap. 7 § 39).
Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i historia har den som avlagt examen i historia (eller motsvarande inom idéhistoria eller ekonomisk historia) på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar i ämnet/huvudområdet historia om minst 120 högskolepoäng, varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå där det ingår ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande minst 15 högskolepoäng. Särskild behörighet har även den som i annan ordning, inom eller utom landet har förvärvat de förkunskaper som beskrivs i ovanstående stycken.
Antagning och bedömningsgrunder
För att bli antagen till forskarutbildningen måste du bedömas ha förmåga att tillgodogöra dig utbildningen (högskoleförordningen, kap 7. § 35). Antagning sker efter individuell prövning. Utbildningen bedrivs i huvudsak på svenska.
Av särskild vikt
* Studieresultat från tidigare utbildning samt kvaliteten hos de självständiga, skriftliga arbeten som ingått i utbildningen.
Av stor vikt
* Forskningsplanens inriktning och kvalitet.
Av vikt
* Förmågan att kommunicera på svenska.
* Förmågan att ta initiativ och arbeta självgående.
* Förmågan att samarbeta med kollegor.
För att tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och för att kunna bidra till utvecklingen av forskningsmiljön förutsätter vi att du i hög grad är närvarande på arbetsplatsen.
Vi välkomnar ansökningar som rör det ovan beskrivna forskningsområdet kring beredskap och totalförsvar, men kan komma att prioritera sökande som matchar forskningsinriktningen och handledarkompetensen vid ämnet.
Mer information om forskarutbildning
https://www.kau.se/forskning/forskarutbildning/forskarutbildning/forskarutb…
Villkor
Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (högskoleförordningen, kap 5 § 3). Anställningen omfattar två års heltidsstudier, alternativt två och ett halvt års studier om 80% och 20% undervisning eller annan institutionstjänstgöring. Anställningen är tidsbegränsad på först ett år och kan därefter förlängas med högst två år i taget med tillträde enligt överenskommelse. Startdatum 15 oktober eller enligt överenskommelse.
Lönen för doktorandanställningen följer lokalt kollektivavtal med fasta lönesteg.
Ansökan
Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi.
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.
Ansökan ska innehålla:
* ett personligt brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen
* en meritförteckning (CV)
* examensbevis med förteckning över ingående kurser, eller bestyrkt förteckning över genomgångna och avklarade kurser med betyg och datum
* kopia av magister- eller masteruppsats, eller motsvarande
* om det är aktuellt, kopior av publikationer eller intyg av andra meriter
* förslag till forskningsplan, minst 5, maximalt 7 sidor. Forskningsplanen som skrivs på svenska ska även inkludera en engelsk sammanfattning om ca 500 ord
* eventuellt rekommendationsbrev
* två referenser, exempelvis från lärare, handledare, tidigare eller nuvarande chef.
Alla handlingar och publikationer som ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller. Handlingar som inte kan lämnas in i digital form kan skickas till nedanstående adress:
Karlstads universitet
HR-administratör
651 88 KARLSTAD
Sista ansökningsdag: 2024-08-15
Ange referensnummer: REK 2024/133
När du skickar e-post till Karlstads universitet behandlar vi dina personuppgifter<https://www.kau.se/gdpr>.
When you send an e-mail to Karlstad University, we will process your personal data<https://www.kau.se/en/gdpr>.
Hej!
Här kommer en inbjudan att bidra med texter i HLFÅ, Historielärarnas förenings årsskrift.
Nytt för de kommande åren är
*
att en del av texterna genomgår ett peer-review-förfarande (om författaren så önskar).
*
att HLF:s publikationer från och med nästa år publiceras digitalt via EBSCO (och når på så sätt universitetsbiblioteken).
För texter avsedda att publiceras i 2025 års utgåva vill vi redaktörer ha ett abstract senast den 15/9 2024 till: julia.hakansson(a)mau.se<mailto:julia.hakansson@mau.se> och/eller emma.severinsson(a)kultur.lu.se<mailto:emma.severinsson@kultur.lu.se>
Välkommen att delta som skribent!
Med vänliga hälsningar Julia Håkansson och Emma Severinsson
Hej!
Föreningen Mediehistoriskt arkiv<http://mediehistorisktarkiv.se/> bjuder in till Mediehistoriskt symposium i Uppsala den 24–25 oktober 2024. Symposiet arrangeras i samarbete med Institutionen för idéhistoria och Centrum för digital humaniora och samhällsvetenskap, Uppsala universitet.
OBS! Deadline för abstracts har förlängts till den 14 augusti.
Temat för symposiet är Digitaliseringens svarta svanar.
Vi välkomnar även presentationer kring andra tematiker och frågor med relevans för mediehistorisk forskning i vid bemärkelse.
Inledande talare:
Fredrik Mohammadi Norén, Malmö universitet, ”Den oändliga mediehistorien: Digitalisering av riksdagstrycket, 1867–2024”.
För mer information om evenemanget: se konferensens hemsida<https://www.uu.se/institution/idehistoria/forskning/konferenser/mediehistor…>.
Varmt välkomna med era bidrag!
Solveig Jülich, Matts Lindström och Jonatan Samuelsson (Uppsala universitet)
Charlie Järpvall (Linnéuniversitetet)
* * *
Solveig Jülich
Professor
Dept of History of Science and Ideas
Uppsala University
solveig.julich(a)idehist.uu.se<mailto:solveig.julich@idehist.uu.se>
+46 (0)73-9411303
Webpage<https://www.uu.se/en/contact-and-organisation/staff?query=N6-541>
Recent publications:
Rethinking the Public Fetus: Historical Perspectives on the Visual Culture of Pregnancy<https://openaccess.boydellandbrewercms.com/publications/-270969/rethinking-…>
Pusseltävlingar för de ofödda: Expressens insamling till prenatalforskning 1957–1990<http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?dswid=7145&pid=diva2:1806988&c=1…>
Embryologiska rum: Tornbladinstitutets samling av foster från människor och djur<http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?dswid=7145&pid=diva2:1843444&c=2…>
När du har kontakt med oss på Uppsala universitet med e-post så innebär det att vi behandlar dina personuppgifter. För att läsa mer om hur vi gör det kan du läsa här: http://www.uu.se/om-uu/dataskydd-personuppgifter/
E-mailing Uppsala University means that we will process your personal data. For more information on how this is performed, please read here: http://www.uu.se/en/about-uu/data-protection-policy
Hej!
Bifogad hittar ni CFP till Temp: Tidsskrift for Historie om ett kommande temanummer om nya teknologihistorier på både danska och engelska. Sprid gärna!
Mvh Mary Hilson
Aarhus Universitet
Hej alla!
Historieämnet på Linköpings universitet söker en vikarierande universitetslektor som kan hjälpa till i undervisningen( på 40%) under HT 24.
Sista ansökningsdag är 6 juni. Sprid gärna till intresserade.
Läs mer här: https://liu.se/jobba-pa-liu/lediga-jobb/24366
Vänliga hälsningar
Maria Björkman, studierektor historia
[Linköping University]
Maria Björkman, Ph.D.
Senior Lecturer in History
Department of Culture and Society
581 83 Linköping, Sweden
Telephone: +46 (0) 13 28 23 76
Visiting address: Key building, room 4338, Valla Campus, Linköping
Latest publication: What's in a Gland? Sexuality, Reproduction and the Prostate in Early Twentieth-Century Medicine<https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1468-0424.12504>
E-mailing Linköping University will result in Linköping University processing your personal data. Find more information on how this is done at https://liu.se/en/article/integritetspolicy-liu
Kära kollegor,
Den 10-12 september 2025 arrangerar Linnéuniversitetet den åttonde ENIUGH (European Network in Universal and Global History) kongressen i Växjö. Det är den största återkommande globalhistoriska konferensen i Europa och den brukar samla mellan 350 och 600 deltagare. Temat för kongressen 2025 är ”Critical Global Histories: Methodological Reflections and Thematic Expansions”.
Vi hoppas givetvis på ett stort deltagande av svenska och nordiska forskare, och ett av de teman som vi särskilt vill uppmärksamma är nordisk kolonialism. Se vidare kongressens hemsida:
https://research.uni-leipzig.de/~eniugh/congress/
Call for papers återfinns även nedan. Sista datum för att lämna in förslag på paneler, rundabordssamtal och papers är den 15 oktober.
I samband med kongressen kommer också en sommarskola för doktorander att arrangeras i Växjö. Mer information och inbjudan till denna kommer snart.
För frågor, vänligen kontakta undertecknad ordförande för organisationskommittén.
Välkomna till Växjö i september 2025!
Stefan Amirell
Eighth European Congress on Universal and Global History
Critical Global Histories: Methodological Reflections and Thematic Expansions
Linnaeus University, Växjö, Sweden, 10−12 September 2025
Please find the full call as a pdf here<https://research.uni-leipzig.de/~eniugh/congress/wp-content/uploads/2024/05…>.
Since its foundation in 2002, the European Network in Universal and Global History (ENIUGH) has emerged as the leading international association for research and teaching in world and global history. Following seven successful congresses in Leipzig, Dresden, London, Paris, Budapest, Turku, and The Hague, the next ENIUGH congress will be held at Linnaeus University in Växjö, Sweden. The congress will be on site only, although panel chairs may in exceptional cases allow participants to present their papers remotely.
Under the overall theme of “Critical Global Histories” we aim to further discussion, self-reflection, and the exploration of new avenues in global history. Over the past decade, global history has expanded internally (quantitatively and thematically, as well as methodologically and theoretically) and has, in doing so, influenced many other fields of research in the humanities and social sciences. At the same time, the expansion has led to debate and criticism, not least within the field. Objections have been raised against global history’s alleged macro-historical emphasis, connectivity bias, Eurocentrism, Anglophone dominance, and lack of attention to gender perspectives and Indigenous methodologies. Global history has also been accused of being imbued with neo-imperial, teleological, globalizing, exoticizing and neoliberal leanings. In recent years, decoloniality as a research practice and method has raised further questions regarding the situatedness of knowledge and the role of local sources for global history. At the same time, a current nationalist backlash in many countries has led to calls for a return to national history, thereby challenging the fundamental premises of global history.
At the Eighth ENIUGH Congress, we aim to pick up on these discussions and take a step forward by opening a space of dialogue, both between global historians and between global historians and their colleagues in other disciplines who are involved in the study of the global human pasts or who work with transnational, transregional, transcultural approaches in their respective fields. The Eighth ENIUGH-Congress will be a meeting place for scholars from all of the fields that go beyond methodological nationalism and Eurocentrism. We believe that critical thinking – both in the sense of impartial and intellectually disciplined thinking and in the sense of an augmented awareness of the many pitfalls associated with global history – can provide some of the means by which the field can evolve and retain its intellectual vigour and contemporary relevance. By framing the theme in terms of “global histories” in the plural, we aim to promote the inclusion of a broad range of voices, perspectives and orientations within the field, while forcefully rejecting the possibility of insisting on a single, dominating story or grand narrative of global history. The overall theme of the congress will be explored in a series of keynote events, roundtables, and panel discussions and in several of the regular panels and presentations at the congress.
Aside from the events related to the overall theme of the congress, we expect the congress to reflect the entire span of current research in global history, and we look forward to welcoming to Växjö scholars from all over world working on global and world history and related fields of study. Proposals can include a wide range of topics related to global, entangled, and transnational historical processes and phenomena, with no geographic or chronological limitations. While we expect most of the congress delegates to be historians, we also welcome scholars from other disciplines engaged in the study of humanity’s global pasts.
We invite contributions consisting of presentations of original research and empirically grounded work in progress, as well as theoretical, methodological, ethical, and historiographical reflections. We particularly encourage contributions that reflect on how critical thinking can be applied in global historical investigations. Although the main language of the congress will be English, individual presentations and panels in other languages can be accommodated (see further below).
In particular, we welcome contributions (both panels and individual papers) tailored to one of the following themes:
* Temporalities and periodizations in global history
* Ethical aspects of doing global history
* Expanding the global archive
* Multivocality in global history
* Global history and decoloniality
* Transdisciplinary approaches
* Indigenous perspectives and methodologies
* Challenging modernity from the perspective of global history
* National history, nationalist backlash, and identity politics
* Global environmental history
* Nordic colonialism
In addition to the main conference themes, we also invite proposals dealing with relations, transfers and entanglements between states, peoples, communities and individuals located in or spanning different parts and regions of the world.
Proposals
We invite proposals for panels, double panels, roundtables, and individual papers. Papers and presentations may be in any language, but abstracts for all panels, roundtables, and papers must be provided in English. Panel chairs must ensure the openness, accessibility, and coherence of their panel, and it is recommended that Q&A sessions be held in English regardless of the language of the presentations. All congress delegates are expected to participate on site in Växjö. In exceptional circumstances, panel chairs may allow a minority of presentations to be held remotely.
Panels may comprise up to four presentations, and double panels may comprise up to eight presentations, in addition to commentators and chairs. Panels must consist of scholars representing at least two different institutions in at least two different countries. Double panels must include participants from at least three different institutions in at least three different countries.
Roundtables may include up to five participants, in addition to commentators and chairs. Like double panels, roundtables must include scholars from at least three different institutions in at least three different countries.
We also welcome proposals for individual papers, which, if accepted, will be assigned to a panel by the steering committee of ENIUGH. Papers that speak to one or several of the themes listed above are particularly welcome, and the theme of most relevance to the proposal should be indicated in the submission form.
Submissions
All abstracts for panels and papers must be submitted by October 15 via the congress website: https://research.uni-leipzig.de/~eniugh/congress/. Please note that all speakers of a panel must submit their papers individually in addition to the collective panel submission.
Abstracts for panels should be 250 – 300 words long and should indicate all panellists, their institutional affiliations as well as their paper titles. Additionally, panel abstracts should be pertaining to one of the conference themes.
Abstracts for papers should be 200 – 250 words long and indicate whether the paper is submitted as an individual paper or as part of a panel. In the latter case the abstract should name the panel title as well as the convenor’s name.
All abstracts should be in English. If the presentation is in a language other than English, please state this in the abstract. (Papers are selected solely on the basis of content, not linguistic criteria.)
Abstracts should also indicate whether you plan to participate in person or online. Please note that the convenor and a majority of participants in each panel must participate on site.
Selected panels and papers will be notified in December 2024.
Kind regards from the Organizing Committee,
Stefan Eklöf Amirell (Professor of Global History, Director, Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies)
Birgit Tremml-Werner (Stockholm University, affiliated researcher at Linnaeus University)
Katrin Köster (Leipzig University)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stefan Eklöf Amirell
Professor of Global History
Director, Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies
E-mail: stefan.amirell(a)lnu.se<mailto:stefan.amirell@lnu.se>
Ph: +46-(0) 470 76 78 48
Linnaeus University
Department of Cultural Sciences
SE-351 95 Växjö
Sweden
Visiting address:
Room H329, Building F
Campus Växjö