Bästa,
Den modernhistoriska podden En svensk tiger har utkommit med två nya avsnitt, om Sverige och flyktingarna inför och andra världskriget.
1. Den moraliska stormaktens födelse
Det första avsnittet bär titeln "Den moraliska stormaktens födelse: Gösta Engzell, svenska Utrikesdepartementet och Förintelsen” och handlar om utrikesrådet Gösta Engzell som under kriget var rättschef på svenska Utrikesdepartementet. År 1942 förstår Engzell den tyska judepolitikens mordiskhet och genomgår en moralisk kris — och han har makt att agera, via sin chef utrikesminister Christian Günther och vänskapen med statsminister Per Albin Hansson. Nu uppmärksammas Gösta Engzell via filmen ”The Swedish Connection” på Netflix; en dramatisering av förintelseåret 1942 då Sverige dramatiskt bytte hållning angående Europas judar,
Läs mer — och lyssna — via:
2. Hjälp våra flyktingar! Sverige, civilsamhället och 1930-talet
Det andra avsnittet handlar om mellankrigstiden, 1930-talet och flyktingaktivismen inom civilsamhället. I Sverige organiserade sig flyktingvänner i organisationer som kommunistiska "Röda hjälpen", socialdemokratiska "Arbetarrörelsens Flyktinghjälp" och den till stora delar liberala "Insamlingen för landsflyktiga intellektuella". Föreningarnas verksamhet under 1930-talet präglades av politisering, konflikter och konkurrens. Men också av medmänsklighet, moral och en vilja att hjälpa i en polariserad tid då flyktinghatet hade mäktiga röster. Vi samtalar med historikern Pär Frohnert har skrivit boken "Hjälp våra flyktingar" (2025) om de tre organisationernas arbete 1933-1939.
Läs mer — och lyssna — via:
Med vänlig hälsning
Henrik Arnstad
PS. Vetenskapspodden ”En svensk tiger” har (när detta skrivs) 697.000 nedladdningar och produceras av Ola Larsmo och Henrik Arnstad. Studiotekniker Per Juhlin, Beppo.