Hej på er alla!

Och ursäkta detta lite sena utskick.

 

På fredag presenterar Fredrik Hanell med projektkollegor sitt projekt ”Trolling the library” som bygger på netnografiska metoder – se mer deras presentation nedan.

 

Bifogat hittar ni underlag till seminariet liksom vårens seminarieprogramm. I det senare finns i vanlig ordning länken till vårat Zoomrum.

 

Väl mött!

Karin, Kristina, Jesper och Henrik

 

Presentation

Projektet Trolling the library syftar till att skapa kunskap om den digitala hotbild som den demokratifrämjande institutionen folkbiblioteket är utsatt för idag, och i förlängningen bidra till en förbättrad beredskap och förmåga att bemöta dessa hot och de ideologiska föreställningar som de bottnar i.

 

Den digitala hotbilden mot folkbiblioteket sammanfaller med tendenser i stora delar av världen där den liberala demokratin förlorar folkligt stöd. Istället för liberal demokrati förespråkar politiska aktörer, som kan karaktäriseras som auktoritära populister, en demokrati inriktad mot nationalism och folkvilja på bekostnad av individuella rättigheter. Det illiberala och högerradikala politiska projekt som dessa aktörer driver rymmer även en kritisk syn på migration och kulturell mångfald, vilket kontrasterar starkt mot folkbibliotekens uppdrag att nå ut till alla.

 

Aktuell forskning om folkbibliotek och politisk påverkan visar hur en betydande del av de ideologiskt färgade konflikter som folkbiblioteken möter utspelar sig i digitala kanaler. Dessa konflikter rör huvudsakligen programverksamhet kopplad till kulturell eller sexuell mångfald, såsom sagostunder på arabiska eller Drag Queen Story Hour. I flera fall är de drabbade biblioteken och bibliotekarierna överraskade över de digitala attackerna och saknar en god beredskap för att hantera dem. Det finns också exempel på att folkbibliotek valt att avstå från potentiellt kontroversiella aktiviteter för att undvika konflikter. Dessa digitala påverkansförsök och de direkta konsekvenserna av dessa utgör därmed ett hot mot folkbibliotekens demokratiska uppdrag och är därför något som behöver studeras närmare. Genom att förena perspektiv från biblioteksforskning, netnografi och lingvistik kommer projektet att skapa ny kunskap om hur högerradikala digitala angrepp utvecklas, sprids och används mot folkbibliotek och vilken logik som styr dessa attacker, dessutom ges betydande bidrag till digital metodutveckling.

 

Den bifogade texten är ett artikelmanus som vi nyligen skickat till The Information Seeking in Context (ISIC) conference, en biblioteks- och informationsvetenskaplig vetenskaplig konferens. I texten presenteras forskningsprojektet och preliminära resultat från en pilotstudie. Som stöd för arbetet med en kommande forskningsansökan diskuterar vi vid seminariet gärna metodologiska frågor kopplade till forskningsprojektets inriktning och tänkta genomförande.

 

Vänliga hälsningar,

Fredrik, Hanna, Daniel och Jukka

 

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪♫♪

Fil.dr/Ph.d. Karin L. Eriksson

Professor i musikvetenskap/Professor in musicology

Institutionen för musik och bild/Department of music and arts

Linnéuniversitetet/Linnæus University

 

072-594 16 76

https://lnu-se.zoom.us/my/karinlarssoneriksson