Hej

Johannes Jakobsson heter jag och har jobbat med arbetsmiljöutbildningar kopplat till hot och trakasserier på bibliotek i snart 7 år.

Frågan i mejlet är såklart ämnad att väcka intresse, men är också allvarligt menad. Vad händer med oss på längre sikt när vi utsätts för obehagliga situationer? Vad händer med verksamheten?

Handlingsplaner behandlar ofta konkreta hot och våldssituationer medan många blir ensamma i att hantera känslor av oro, rädsla och obehag efter att ha varit med om något jobbigt. Jag menar denna upplevelse av utsatthet kan ha allvarligare påverkan på en biblioteksverksamhet än konkreta fall av hot och våld.

Hot, och framförallt våld, är dessutom ofta sällan förekommande, medan svårhanterliga och obehagliga situationer med besökare ibland kan ske på daglig basis.

Det obehagliga påverkar. Anledningen är att vi mer eller mindre omedvetet använder olika undvikandebeteenden för att slippa utsättas för det som är obehagligt. När tiden går och arbetssituationen inte förbättras skapar fler strategier för att undvika obehagliga situationer, vilket kan få stor påverkan på hur en verksamhet bedrivs.

Är du nyfiken på varför det är så?

Jag och min kollega leg. psykolog Philippa Borgh har gjort en film om denna process, hur vi reagerar när vi utsätts för hotfulla situationer. Jag menar att det är bra att vara medveten om våra reaktionsmönster för att kunna bygga en robust verksamhet. 

Den är helt gratis att ta del av och du hittar den via den här länken: https://www.hantera-agera.se/bestall-reaktionsmodellen/

Vänliga hälsningar, och trevlig helg sen när den infaller!
Johannes

PS. Vi jobbar mycket med utbildning och stöd till biblioteksverksamheter runt om i Sverige, och har utvecklat utbildningar anpassat efter bibliotekens arbetsmiljöproblem. Boka gärna ett möte med mig om du vill veta mer: https://calendly.com/hantera-agera


...................................
Johannes Jakobsson

Tfn 0730 66 97 97

Vi hjälper samhällsbärande verksamheter att stå emot hot, hat och trakasserier.