Intressant intervju med Stefan Eriksson, docent i forskningsetik vid Uppsala universitet, som just publicerats i tidskriften Curie.

Två av hans förslag är självklara och borde ha funnits på plats sedan länge

1. Skapa OA-tidskrifter

Modellen där författaren betalar för att publicera eller presentera anses särskilt utsatt för missbruk av tvivelaktiga aktörer och rapporten uppmuntrar vetenskapssamhället att röra sig mot andra alternativ. Ett gott exempel är Latinamerika, menar Stefan Eriksson, där problemet med rovtidskrifter hittills har varit litet.

– De har ryckt undan mattan för tvivelaktiga aktörer genom att starta ett antal open access-tidskrifter som finansieras med allmänna medel. Den modellen kan vi lära oss av i andra delar av världen.

2. Swepub svartlistar artiklar publicerade i rovtidskrifter

Det finns referensverktyg som varnar om användaren lägger en referens publicerad i en tidskrift på Cabells svartlista. Samma funktion kunde användas i den nationella publikationsdatabasen Swepub, anser Stefan Eriksson.

– Jag tycker att vi borde markera tvivelaktiga referenser i Swepub. Det skulle nog vara ett starkt incitament för att hålla sig från de här tidskrifterna.

https://www.tidningencurie.se/nyheter/se-upp-for-rovtidskrifter

Jan







--
Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: Jan.Szczepanski63@gmail.com