Debattartikel i Curie skriven av Göran Arnqvist. professor i zooekologi vid Uppsala universitet

https://www.tidningencurie.se/debatt/forskningsraden-uppmuntrar-till-publicering-i-rovtidskrifter

klipp

Ett rejält klavertramp. Så beskriver Göran Arnqvist vid Uppsala universitet, de statliga forskningsfinansiärernas finansiering av Bibsams avtal med förlaget Frontier. Stora delar av forskarsamhället betraktar Frontiers tidskrifter som ett allvarligt hot mot den vetenskapliga legitimiteten, menar han

klipp

Idag finns uppskattningsvis 10 000–15 000 verifierade aktiva rovtidskrifter. För att hjälpa forskare att undvika fallgropar i detta svårnavigerade publikationslandskap har forskare och bibliotekarier upprättat värdefulla listor över rovtidskrifter. I den mest kända av dessa, Beall’s svarta lista, användes 26 explicita kriterier för att identifiera rovtidskrifter

klipp

Frontiers tidskrifter har en mycket låg refuseringsgrad och har, som ett resultat av gravt bristande kvalitetsgranskning, publicerat ett stort antal undermåliga eller direkt felaktiga artiklar (10). En lång rad redaktionella brister och kontroverser kantar deras verksamhet (11). Enligt bloggen Retraction Watch (7) har 21 artiklar publicerade under 2023 och 95 artiklar publicerade under 2022 hittills återkallats efter publicering i Frontiers – som en följd av en bristande sakkunnig- och/eller redaktionell kvalitetsgranskning. Bara under 2023 drogs 38 Frontiers artiklar tillbaka efter publicering då misstanke förelåg om att författare bokstavligen hade köpt medförfattarskap till artiklar (”authorship-for-sale”) (12).

Deras tidskrifter är betraktade som uppenbara rovtidskrifter av stora delar av vetenskapssamhället och Zhejiang Gongshang University beslöt nyligen att artiklar publicerade i Frontiers tidskrifter inte får medräknas (13) vid sammanställningar av vetenskaplig meritering. I likhet med förlaget MDPI ägnar sig Frontiers även åt en mycket aktiv marknadsföring där forskare kontaktas personligen med lockande erbjudanden om att publicera bidrag i, eller vara redaktör för, temanummer inom deras egen domän.

slutkläm

Frontiers frontar nu avtalet med Bibsam som ett led (14) i deras systematiska arbete med ”white-washing”, vilket knappast kommer som en överraskning. Att de svenska statliga forskningsråden på detta sätt bidrar till att skänka trovärdighet till deras verksamhet, vilken många av oss ser som ett allvarligt hot mot den vetenskapliga legitimiteten, är ingenting annat än ett rejält klavertramp. Detta ska ses i ljuset av att flera andra internationella forskningsfinansiärer istället nyligen har satt ner foten och deklarerat att de inte medger finansiering av publikationsavgifter för rovtidskrifter. Bibsam måste snarast möjligt bryta det avtal som upprättats.

Jan


--
Jan Szczepański
F.d Förste bibliotekarie och chef för f.d Avdelningen för humaniora,
vid f.d. Centralbiblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek
E-post: Jan.Szczepanski63@gmail.com